Dit verandert er met NOW 3

Dit verandert er met NOW 3

Bij het intreden van de coronacrisis heeft de overheid de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen. Na NOW 1 en 2 gaat vanaf 1 oktober 2020 de NOW 3 van start. Deze regeling heeft twee doelen:

  1. Het bieden van steun tijdens de coronacrisis.
  2. Het voorbereiden van werkgever en werknemer op een nieuwe economische situatie waarbij niet alle werkgelegenheid kan worden behouden.

En daarom is deze versie toch net even anders dan zijn voorgangers.

Een langere looptijd bij NOW 3, of toch niet?

Daar waar de eerste twee NOW’s een looptijd hadden van drie tot vier maanden, loopt NOW 3 van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021. Dat zijn negen maanden. Toch laat de overheid de kortere tijdvakken niet los. NOW 3 is namelijk verdeelt in drie tijdvakken van drie maanden waarbinnen de voorwaarden en de vergoeding verschillen. Je kunt als werkgever per tijdvak de subsidie aanvragen en niet over de gehele negen maanden.

Het omzetverlies om in aanmerking te komen stijgt

De NOW 1 en 2 waren voor bedrijven die ten minste 20% omzetverlies leden in de periode waarover de NOW gold. Het omzetverlies werd berekend door de gemiddelde omzet per maand van 2019 te vergelijken met de verwachte omzet in de maanden waarover de NOW steun bood. Bij de NOW 3 wordt in het eerste tijdvak nog het omzetverlies van 20% aangehouden, maar vanaf het tweede tijdvak (januari 2021) moet een bedrijf al een omzetverlies van 30% hebben om in aanmerking te komen voor subsidie.

De vergoeding daalt per tijdvak

Bij de NOW 1 en 2 kreeg het bedrijf de loonkosten van werknemers tot maximaal 90% vergoed. De uiteindelijke vergoeding is uiteraard gerelateerd aan het omzetverlies. Bij NOW 3 wordt dit langzaam afgebouwd. In het eerste tijdvak kan een bedrijf nog tot 80% van de loonkosten vergoed krijgen. Daarna daalt de vergoeding per tijdvak met 10%. In het tweede tijdvak is dit dus 70% en in het laatste tijdvak 60%. Hiertegenover staat wel dat de werkgever de loonkosten per tijdvak kan laten dalen met respectievelijk 10%, 15% en 20%.

Ontslag op bedrijfseconomische redenen levert geen boete meer op

In de vorige versies van de NOW stond er een boete op het ontslaan van personeel. Dit is vanaf 1 oktober niet meer het geval. Er wordt geen korting op de subsidie meer toegepast als er sprake is van ontslag van personeel tijdens de looptijd van NOW 3.

Verder nog belangrijk om te weten over NOW 3

  • Bij NOW 1 en 2 was de maximale vergoeding per werknemer twee keer het dagloon. Dit blijft gelijk in de eerste twee tijdvakken van NOW 3. In het laatste tijdvak, vanaf april 2021 is dit nog slechts één keer het dagloon.
  • Om in aanmerking te komen voor NOW 3 is het niet van belang of je al gebruik hebt gemaakt van NOW 1 of NOW 2. Dit staat los van elkaar.
  • Het UWV streeft ernaar dat de eerste aanvragen vanaf 16 november 2020 gedaan kunnen worden.

Wil jij werknemers laten omscholen?

Neem contact op met Joosje voor meer informatie over onze opleiding en cursussen op het gebied van online marketing. Bel of mail haar via 070 322 90 83 of info@dutchmarketingacademy.nl.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Dit is misschien ook interessant

Nieuws

Samenwerking Members’ Benefits

SEO

Google EEAT wordt in SEO land steeds belangrijker

SEO

Chat GPT en SEO

Social media

Wat is de Magic Studio van Canva?

Google marketing

Zoekwoordanalyse en het belang van de juiste keywords voor een betere Google ranking

Google marketing

Google Analytics 4 (GA4) installeren