Leerstof beter onthouden

Leerstof beter onthouden

De meeste mensen zien lezen en markeren als dé manier om te leren. En dat is ook in veel gevallen een goed begin, maar het is zeker niet alles. Met onderstaande tips ga je de effectiever aan de slag en lukt het je beter om de leerstof te onthouden.

1. Alleen lezen is niet genoeg

Leren begint met de stof lezen. Dat klopt. Maar het helpt niet om dezelfde tekst een paar keer te lezen. Hoe meer je brein wordt uitgedaagd, des te meer het daadwerkelijk aan het werk gaat. Een tekst voor de tweede keer lezen betekent vooral dat je hersenen de tekst gaan herkennen. Dat is iets anders dan daadwerkelijk opnemen wat er staat. Het is dus zaak om actief met de leerstof om te gaan zodat je deze beter kunt onthouden. Jezelf overhoren of iemand je laten overhoren is een effectieve manier.

2. Spreid het leren

Als je een paar uur achter elkaar zit te leren, dan nemen je hersenen de informatie op. Als je op verschillende dagen één uur leert, moeten je hersenen tussendoor moeite doen om de informatie van de vorige keer weer omhoog te halen. Hierdoor maak je in je hersenen meer verbindingen aan en is de kans groter dat je de informatie later wéér omhoog kunt halen. Ook dit heeft weer te maken met het laten werken van je hersenen.

3. Probeer het eens uit te leggen

Net bespraken we dat actief omgaan met de leerstof beter werkt dan alleen passief lezen. Een effectieve manier om actief met de leerstof om te gaan is door het aan iemand anders uit te leggen. Hierdoor kun je niet alleen checken of je de informatie goed hebt opgeslagen, maar ook of je het écht begrijpt. Alleen dan kun je namelijk iets goed uitleggen.

4. Maak een mindmap

Dingen onthouden en begrijpen gaat via de verbindingen en associaties in je hersenen. Door het maken van een mindmap zet je begrippen en hun associaties op papier, waardoor er overzicht ontstaat. Dit overzicht is door onze hersenen gemakkelijker te onthouden dan een lap tekst, omdat de hersenen ook op deze manier werken.

Wil je alles leren over online marketing?

Neem contact op met Joosje voor meer informatie over onze opleiding online marketing of de losse cursussen. Bel of mail haar via 070 322 90 83 of info@dutchmarketingacademy.nl.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Dit is misschien ook interessant

Nieuws

Samenwerking Members’ Benefits

SEO

Google EEAT wordt in SEO land steeds belangrijker

SEO

Chat GPT en SEO

Social media

Wat is de Magic Studio van Canva?

Google marketing

Zoekwoordanalyse en het belang van de juiste keywords voor een betere Google ranking

Google marketing

Google Analytics 4 (GA4) installeren