4 tips voor video’s op social media

Gebruik van video’s op social media

De opkomst van sociale media heeft ons leven in veel opzichten veranderd. Het heeft ons in staat gesteld om met elkaar in contact te komen en te communiceren op manieren die vroeger niet mogelijk waren. Maar tegelijkertijd heeft het ook geleid tot de opkomst van algoritmes die bepalen wat we te zien krijgen op onze feeds. Deze algoritmes zijn ontworpen om ons te helpen de inhoud te vinden waarin we geïnteresseerd zijn, maar kunnen ook onze keuzes en overtuigingen beïnvloeden. 

Sociale media-algoritmes zijn ontworpen om de inhoud te sorteren en te rangschikken die op onze feeds wordt weergegeven. Ze doen dit door verschillende factoren te overwegen, waaronder de relevantie van de inhoud, de populariteit van de inhoud en de interactie die andere gebruikers hebben met de inhoud. De algoritmes gebruiken deze factoren om te bepalen welke inhoud bovenaan onze feeds verschijnt en welke inhoud we helemaal niet te zien krijgen.

Lees hier wat de beste momenten zijn om te posten op social media.

Filterbubbel

Het probleem is dat deze algoritmes niet altijd transparant zijn in hun werking en de factoren die ze gebruiken om inhoud te rangschikken. Dit kan leiden tot situaties waarin gebruikers alleen worden blootgesteld aan bepaalde soorten inhoud, waardoor ze in een filterbubbel terechtkomen. Dit kan hun wereldbeeld beperken en hen beïnvloeden om bepaalde keuzes te maken of bepaalde overtuigingen te hebben. Daarnaast wordt er op social media steeds meer gebruik gemaakt van video’s. Hoe zorg je dat je opvalt in het algoritme? 

1. Eerste shot en omslagfoto

Wanneer je video’s op social media plaatst, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het eerste shot en de omslagfoto. Deze visuele elementen zijn cruciaal om de aandacht van de kijker te trekken en ervoor te zorgen dat ze blijven kijken. Daarnaast is het tijdstip van plaatsen van belang, omdat het algoritme van sociale media vaak prioriteit geeft aan recent geplaatste content.

2. Caption en hashtags

De caption (de beschrijving) die je bij je video’s op social media plaatst, kan ook een rol spelen bij de optimalisatie voor het algoritme. Het gebruik van specifieke zoekwoorden of hashtags kan ervoor zorgen dat je video beter wordt gevonden door mensen die op zoek zijn naar dat onderwerp. Het gebruik van eventuele hashtags, locatie tags en tags van personen en bedrijven kan ook helpen om je video te optimaliseren voor het algoritme. Door deze tags te gebruiken, vergroot je de kans dat je video op social media wordt ontdekt door mensen die geïnteresseerd zijn in die specifieke tags.

3. Kijktijd

De kijktijd van je video is ook een belangrijke factor voor het algoritme. Als je video een hoge kijktijd heeft, zal het algoritme deze als waardevolle content beschouwen en deze meer zichtbaarheid geven.

4. Inhoud

Tot slot kan ook de inhoud en emotionele lading van je video’s op social media een rol spelen bij het optimaliseren voor het algoritme. Video’s die bijvoorbeeld veel emotie oproepen, zoals humor of ontroering, hebben vaak een hogere kans op virale verspreiding en worden dus beter gewaardeerd door het algoritme.

Hier lees je 3 tips om jouw social media te boosten.

Het algoritme van sociale media kan ons leven en onze overtuigingen beïnvloeden. Maar door actief te zijn op het platform, waardevolle inhoud te creëren en interactie te hebben met anderen, kunnen we het algoritme beïnvloeden en ervoor zorgen dat we worden blootgesteld aan een breder scala aan inhoud. Het is belangrijk om bewust te zijn van hoe sociale media-algoritmes werken en hoe we ons gedrag kunnen aanpassen om het beste uit deze platforms te halen. Het optimaliseren van je video voor het algoritme van sociale media vereist aandacht voor verschillende aspecten, zoals de visuele elementen, de tekst, kijktijd, tags en de inhoud en emotionele lading. Door deze factoren te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je video beter wordt gevonden en meer zichtbaarheid krijgt op sociale media.

Meer leren over social media? Volg dan een van onze social media cursussen.

Al onze cursussen zijn ook te volgen met het STAP-budget. Lees hier meer over het STAP-budget.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Dit is misschien ook interessant

Online marketing

Waarom een Online Marketing Opleiding essentieel is voor MKB ondernemers

Nieuws

Samenwerking Members’ Benefits

SEO

Google EEAT wordt in SEO land steeds belangrijker

SEO

Chat GPT en SEO

Social media

Wat is de Magic Studio van Canva?

Google marketing

Zoekwoordanalyse en het belang van de juiste keywords voor een betere Google ranking