6 Tips voor betere concentratie en leerresultaten

Met deze 6 tips gaat leren een stuk gemakkelijker

Leren gaat de een beter af dan de ander, maar dat betekent niet dat je er zelf geen invloed op hebt. Door het toepassen van onderstaande tips verbeter je je concentratie en leerresultaten.

Leer in een rustige omgeving

Leren aan je eettafel, met twee rondrennende kinderen in de buurt en de tv aan. Dat is niet de meest effectieve manier van leren. Om de stof goed op te kunnen nemen, moet je geconcentreerd zijn. Dit lukt niet als overal afleiding is. Probeer daarom in een studeerkamer, in de bibliotheek of op een andere rustige plaats te gaan zitten. Zet je telefoon uit of neem hem niet mee en zorg ervoor dat je niets anders om je heen hebt, dan wat je echt nodig hebt om te leren.

Zorg ook buiten het leren goed voor jezelf

Een goede concentratie is niet alleen afhankelijk van waar je bent en hoe je je op het moment van leren gedraagt. Je hele leefstijl hangt ermee samen. Om je concentratie te verbeteren zorg je ervoor dat je genoeg nachtrust krijgt, dat je gezond eet en dat voldoende beweegt. Het beste werkt het om te gaan zitten leren vlak nadat je bewogen hebt. Dan is je bloed goed rondgepompt en zijn zowel je lichaam als je hersenen actief. Je neemt de leerstof dan het beste op.

Een goede planning is key

Het klinkt cliché, maar om in je drukke bestaan overzicht te creëren, is het belangrijk om een planning te maken. Als je dan gaat zitten om te leren, weet je precies wat je moet doen. Dat geeft rust en zorgt dat je minder “opstarttijd” nodig hebt. Ook kun je je daardoor instellen op wat je moet doen en weet je wat je af moet hebben.

Beter onthouden door opschrijven

Als je iets leest en je bent er met je gedachte niet helemaal bij, dan neem je de stof niet op. De oplossing hiervoor is het opschrijven van belangrijke punten, het maken van een samenvatting of het construeren van een mind map. Als je erg visueel bent ingesteld kun je het zelfs in een tekening of grafiek verwerken als de informatie zich daarvoor leent. Hierdoor word je gedwongen om op te letten wat je leest, te bedenken wat er belangrijk is en het nogmaals op te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je meerdere keren nadenkt over de stof en het beter blijft hangen.

Behoud je concentratie: neem genoeg pauzes

De kans is groot dat je een druk leven hebt en beperkte tijd voor om te leren, als je als volwassene een opleiding naast je werk en gezin volgt. Het is dan belangrijk dat je je tijd effectief indeelt, maar dat betekent niet dat als je twee uur over hebt om te leren, je deze twee uur aan één stuk door moet gaan zitten leren. Je hersenen hebben rust nodig tussendoor om alle informatie op te kunnen nemen. Neem dus regelmatig een korte pauze, bijvoorbeeld om de drie kwartier of om het uur. Ook kun je er beter voor kiezen om iedere dag een uurtje te leren, dan om één hele dag te leren. Op die manier kunnen je hersenen de leerstof beter verwerken en blijft het je beter bij.

Leer samen en spar met anderen

Actief bezig zijn met leerstof helpt om het beter te onthouden en om het beter te begrijpen. Dit kun je bereiken door samen te leren en te discussiëren over de stof, maar ook door het aan een ander uit te leggen. Hoe simpeler je hebt kunt uitleggen, hoe beter je het begrepen hebt.

Wil jij alles leren over online marketing?

Neem contact op met Joosje en ze helpt je graag verder. Bel of mail haar via 070 322 90 83 of info@dutchmarketingacademy.nl.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Dit is misschien ook interessant

Nieuws

Samenwerking Members’ Benefits

SEO

Google EEAT wordt in SEO land steeds belangrijker

SEO

Chat GPT en SEO

Social media

Wat is de Magic Studio van Canva?

Google marketing

Zoekwoordanalyse en het belang van de juiste keywords voor een betere Google ranking

Google marketing

Google Analytics 4 (GA4) installeren