Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget: wat is het en wat kan je ermee?

Het STAP-budget, ofwel het Stimulering ArbeidsmarktPositie budget, is een regeling van de overheid om mensen te helpen zich te blijven ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Het budget is bedoeld om werknemers te stimuleren om nieuwe vaardigheden te leren en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. In deze blog vertellen wij over het STAP budget, hoe het werkt en wat je er mee kunt doen.

Uitleg over het STAP-budget

Het STAP-budget is een regeling die werknemers de mogelijkheid geeft om zich verder te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen, zeker in een tijd waarin de arbeidsmarkt snel verandert. Met dit budget wordt het voor werknemers mogelijk om zelf te investeren in hun ontwikkeling en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Het STAP-budget is een budget van maximaal €1.000 per persoon per jaar. Dit budget kan worden gebruikt voor verschillende soorten scholing en opleiding, zoals cursussen en trainingen. Goed om te weten: het budget kan alleen worden gebruikt voor scholing die gericht is op het verbeteren van jouw arbeidsmarktpositie. Het is dus niet mogelijk om het budget te gebruiken voor een hobby- of vrijetijdscursus.

Weet je al welke online marketing opleiding of cursus je wilt volgen? Schrijf je hier direct in met het STAP-budget.

Hoe kan je het aanvragen

Het aanvragen van het STAP budget kan online worden gedaan via het portaal van de overheid. Daar geef je aan welke opleiding je wil volgen en hoeveel de opleiding kost. Vervolgens wordt gecontroleerd of de opleiding voldoet aan de voorwaarden van het STAP-budget. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wordt het budget direct overgemaakt naar de opleidingsinstelling.

Om gebruik te kunnen maken van het budget, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Je moet minstens 18 jaar zijn en een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt 
  • De opleiding mag niet worden betaald door de werkgever
  • De opleiding moet starten in het kalenderjaar waarin het budget wordt aangevraagd

Kent het STAP-budget ook nadelen

Toch zijn er ook wat kanttekeningen te plaatsen bij het STAP-budget waar je rekening mee moet houden. Zo is het budget van €1.000 per jaar niet altijd voldoende om een volledige opleiding te kunnen betalen en kan het lastig zijn om een opleiding te vinden die echt gericht is op het verbeteren van jouw arbeidsmarktpositie. Daarnaast is het voor sommige groepen werknemers lastig om van het budget gebruik te maken, zoals zzp’ers en mensen met een flexibel contract.

STAP-budget zorgt voor vormgeving van de loopbaan

Al met al is het STAP-budget een mooi initiatief en waardevolle regeling voor werknemers die zich verder willen ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Bovendien is het een stimulans voor werkgevers om hun werknemers te blijven ondersteunen in hun ontwikkeling. Werkgevers kunnen hun werknemers bijvoorbeeld helpen bij het vinden van geschikte opleidingen en trainingen die voldoen aan de voorwaarden van het STAP-budget.

Het STAP-budget bij Dutch Marketing Academy

Benieuwd welke cursussen je bij Dutch Marketing Academy met het STAP-budget kan volgen? Bekijk dan ons cursusoverzicht.

Wil je meer informatie of heb je vragen over het STAP-budget? Wij helpen jou graag. Neem hier contact met ons op.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Dit is misschien ook interessant

Nieuws

Samenwerking Members’ Benefits

SEO

Google EEAT wordt in SEO land steeds belangrijker

SEO

Chat GPT en SEO

Social media

Wat is de Magic Studio van Canva?

Google marketing

Zoekwoordanalyse en het belang van de juiste keywords voor een betere Google ranking

Google marketing

Google Analytics 4 (GA4) installeren